Det kan vara svårt att veta vilka kunskaper man behöver, och var och en av oss har också olika anledningar till att vilja lära oss mer. För att hyra en kajak i en sjö med badtemperatur i vattnet behövs kanske inte så mycket kunskap, men om man på egen hand vill ge sig ut i skärgården kan det vara klokt att ha viss kunskap och erfarenhet. I det här avsnittet går vi igenom lite kunskaper som kan behövas och varför man kan behöva kunskapen. I slutet av avsnittet ger vi lite tips på vilken av våra utbildningar som kan passa för olika nivåer och behov hos paddlaren.
Vilka kunskaper behövs
Vilka kunskaper man behöver är naturligtvis beroende av vad man vill åstadkomma med sitt paddlande men oavsett vad man är ute efter så är det bra att känna till att det finns säkerhetsaspekter att ta hänsyn till samt att det har sina fördelar att tekniskt kunna hantera kajaken.
Säkerhet
Den kanske viktigaste punkten är att ha en förståelse för vad som kan vara farligt. Det är först när man har förståelse för detta som man kan bedöma huruvida man behöver ytterligare kunskaper när man planerar att ge sig ut i en kajak. Varför är kyla farligt och vad kan man göra för att hantera risker med kyla? Vad händer om jag hamnar i vattnet och vad behöver jag kunna för att hantera en sådan situation? Finns det saker som man kan förbereda för att minska riskerna? Hur ska man tänka kring att paddla ensam och vad gör det säkrare att ha sällskap när man paddlar? Vilken utrustning finns för att öka säkerheten och hur hanterar man den?
Det finns många saker kring säkerhet som det är viktigt att känna till och det finns också en rad saker som man kan behöva träna på. Att förstå vilket vägval som är bäst ur ett säkerhetsperspektiv och att kunna rädda sig själv eller någon annan som hamnat i vattnet kan betyda skillnaden mellan ett roligt äventyr eller en allvarlig, farlig och traumatisk situation.
Paddlingsteknik
Att paddla en kajak är ur många hänseenden väldigt enkelt. Dom allra flesta personer kan utan instruktioner sätta sig i en kajak och få den att röra sig framåt, och med enkla medel svänga. Detta kan för många vara fullt tillräckligt för att uppnå allt man vill med sin paddling. För de allra flesta av oss är det sätt som vi intuitivt paddlar en kajak dock inte det mest effektiva sättet, och det kan finnas risk för skador om man paddlar mycket. Om man lägger lite energi på att lära sig en bättre paddlingsteknik kommer man t.ex. öka sina förutsättningar för att paddla snabbare eller orka längre samtidigt som man minskar risken för att skada sig. Paddlingsteknik kan omfatta saker som hur man driver kajaken framåt på ett bra sätt, hur man svänger kajaken på ett effektivt sätt eller hur man gör för att kajaken inte ska välta vid t.ex. vågor.
Förutom att man kan komma längre och hålla en fart som gör att man kan paddla med andra (t.ex. på en kajaktur) innebär en förbättrad teknik också att man ger sig själv möjlighet att paddla i svårare förhållanden, och därigenom uppleva mer.
Vad är det jag vill kunna klara av?
Alla som funderar över att lära sig mer om paddling har sina unika skäl och förutsättningar. För att du ska få ut det mesta möjliga av din utbildning kan det vara värt att fundera lite över vad du faktiskt vill få ut av det hela (såsom det är med all utbildning). Det kan dock vara svårt att veta exakt vad man vill – och vad man vill kan förändra sig när man upptäcker nya saker under själva utbildningen. För att du ska kunna komma så förberedd som möjligt tänkte vi här ge några exempel på vad man kan ha för mål med sin utbildning – så kanske du lättare kan formulera det för dig själv. Efter varje påstående finns ett eller flera referensnummer som är förslag på vilken eller vilka utbildningar som skulle kunna passa för detta mål.
Målsättningar
a. Jag vill testa kajakpaddling och att gå en kurs är ett värde i sig
o 1 – Prova på kajakpaddling
b. Jag vill testa kajakpaddling för att se om det är någonting för mig
o 1 – Prova på kajakpaddling eller;
o 2 – Grundkurs kajakpaddling, om du vet med dig att du kan hantera kajaken en del
c. Jag vill kunna hyra kajak själv och behöver veta att jag kan det som behövs
o 1 – Prova på kajakpaddling eller;
o 2 – Grundkurs kajakpaddling, om du vet med dig att du kan hantera kajaken en del
d. Jag har just köpt min första kajak och vill lära mig grunderna så att jag kan paddla själv på sikt
o 1 (Prova på), 2 (Grundkurs) eller 3 (Fortsättningskurs) beroende på hur väl du redan kan hantera din kajak
e. Jag har paddlat en del/testat paddling förut, men har inte fått instruktioner tidigare och jag skulle vilja lära mig grunderna i teknik och säkerhet
o 1 – Prova på kajakpaddling eller;
o 2 – Grundkurs kajakpaddling, om du vet med dig att du kan hantera kajaken en del
f. Jag har paddlat en del men vill kunna ge mig ut på sjöar & mindre vattendrag helt själv, eller med kompisar, utan att jag utsätter mig för stora risker
o 3 – Fortsättningskurs kajakpaddling och;
o 6 – Räddningskurs
g. Jag har paddlat en del och vill säkerställa att jag kan tillräckligt för att följa med på ledarledda kajakturer (t.ex. Friluftsfrämjandet eller Kajakedemin)
o 4 – Skärgårdskurs och;
o 5 – Räddningskurs
h. Jag vill / har börjat träna / motionera med kajak och vill bli snabbare/orka längre
o 2 – Grundkurs kajakpaddling eller:
o 3 – Fortsättningskurs kajakpaddling (beroende på hur mycket teknikvana du har sedan tidigare)
i. Jag har paddlat en del och jag vill kunna ge mig ut i skärgården själv
o 4 – Skärgårdskurs och;
o 5 – Räddningskurs och:
o 6 – Privatlektion (om du har behov av säker självräddning / rollning – detta beror på vilken typ av omgivning du planerar att ge dig ut i)
j. Jag har paddlat en del, men känner mig osäker/rädd när det är vågor och skulle vilja bli säkrare i sådana situationer
o 3 – Fortsättningskurs eller;
o 6 – Privatlektion (beroende på hur avancerad teknik du behöver. En privatlektion kan t.ex. göras säkert i stökig sjö, men är då väder & platsberoende och går sällan att göra i Norrviken)
k. Jag har paddlat en del, har förmåga att hålla en fart på 5km/h, klarar av sträckor över 15km/dag, kan kamraträddning och vet hur man paddlar i grupp och jag skulle vilja komma ut på tur i skärgården
o 4 – Skärgårdskurs
l. Jag har paddlat en hel del och vill utveckla specifika delar av min teknik för att klara av ett specifikt paddelpass
o 6 – Privatlektion eller;
o Nivå 1, 2 eller 3 (om det är vitt, gult eller grönt paddelpass du siktar på…)
m. Vi är en grupp personer som skulle vilja testa på (någonting specifikt) på en specifik tid (t.ex. ett gäng kompisar som vill göra en utflykt, eller ett företagsevent där vi vill testa kajakpaddling på en vardag)
o 6 – Privatlektion
n. Jag skulle vilja lära mig att rolla en kajak
o 6 – Privatlektion
Kursutbudet
På Kajakademin har vi nedanstående kursutbud (för mer information om kursen, vänligen se fliken ”Utbildningar”). Under respektive kurs har vi angett (under ”a”) vilken förkunskap du förväntas ha för respektive utbildning. För samtliga kurser (undantaget Privatlektion) krävs det att du är över 12 år och kan simma minst 50m.
1. Prova på Kajakpaddling (nivå 1)
a. Inga andra förkunskaper än att du är över 12 år och kan simma 50m
2. Grundkurs kajakpaddling (nivå 2)
a. För att gå den här kursen ska du hjälpligt kunna hantera kajaken, du vet hur man kommer i den, kan paddla ca 5km/h kortare sträcka och få kajaken att vända/andra kurs – dock inte krav på att detta sker med ”rätt teknik”.
3. Fortsättningskurs kajakpaddling (nivå 3)
a. Du har gått grundkurs kajakpaddling, eller på annat sätt tillskansat dig grunderna i tekniken rakt fram paddling & grundläggande svängar
4. Paddla i skärgården (nivå 4)
a. Du har gått grundkurs kajakpaddling, eller på annat sätt tillskansat dig grunderna i tekniken rakt fram paddling & grundläggande svängar
5. Räddningskurs (nivå 5)
a. För att gå den här kursen ska du hjälpligt kunna hantera kajaken, du vet hur man kommer i den, kan paddla ca 5km/h kortare sträcka och få kajaken att vända/andra kurs – dock inte krav på att detta sker med ”rätt teknik”.
6. Privatlektion (nivå 6)
a. Inga specifika förkunskaper krävs – vi anpassar utbildningen efter förmåga
Paddelpass
Paddelpasset är en svensk version av de europeiska systemet Euro Paddle Pass, ett utbildningssystem för kanotister bestående av en utvecklingstrappa med totalt sex nivåer (5 i Sverige, då den sjätte innehåller krav rörande tidvatten som inte finns tillgängligt i Sverige). För mer detaljerad information se Svenska Kanotförbundets hemsida Paddelpasset | Svenska Kanotförbundet
Förenklat handlar det främst om teknisk paddling & räddningsövningar. Paddelpass behövs för olika ledarutbildningar och kan ibland krävas för att hyra kajaker (och undantagsvis för att följa med på turer). Paddelpasset används också av vissa för att ha någon form av ramverk för att följa sin egen utveckling ofta då man insett att det är roligt i sig självt att lära sig och utvecklas som kanotist